Milyen első fogyasztóbarát lakáshitel?

 

A Magyar Nemzeti Bank kidolgozta azt a feltételrendszert, ami alapján egy lakáshitel fogyasztóbarátnak minősíthető, így ennek tudatában a bankok megkezdhetik ezeknek a termékeknek a megtervezését, illetve bevezetését. Az egyértelmű cél mindenképpen az átlátható feltételeket és összehasonlító árazást biztosító ajánlatok előnyben részesítése, aminek köszönhetően a felhasználók tudatosabban választhatnak a nekik megfelelő konstrukciók közül.

 

A bankok már június elseje óta pályázhatnak a minősítés elnyerésére, így várhatóan egyre a közeljövőben egyre több fogyasztóbarát lakáshitel jelenik majd meg a bankok ajánlatai között. A szegmens szakértői szerint a mostani intézkedések mindenképpen pozitív hatással lesznek majd a hitelezésre, hiszen a bankok közötti verseny mindenképpen kedvezőbbé teszik a feltételeket a felhasználók számára, ami ösztönzően hat a hitelfelvételi hajlandóságra is.

 

A Nemzeti Bank több intézkedése is azt a célt szolgálja, hogy a lakáshitelek piacán folyamatosan élénküljön a verseny. Ez alapvetően a fogyasztók érdekeit szolgálja, ugyanakkor hozzájárul az ingatlanpiachoz köthető pénzügyi stabilitás megszilárdulásához is. Jelenleg a magyar ingatlan hitelezés elmarad az európai élvonaltól, ami részben a magas kamatfeláraknak tudható be. Az MNB szándéka szerint a fogyasztóbarát lakáshitelezés hozzájárul a hitelkiváltások arányának növekedéséhez, illetve a hitelfelvételi hajlandóság erősítéséhez.

 

A szakértők szerint szinte garantálható, hogy a banki árverseny hatást gyakorol a hitelfelvételi kedvre, a standardizált termékek pedig átláthatóbbá és összehasonlíthatóbbá teszik a különböző ajánlatokat, amelyek szintén hozzájárulnak a lakáshitel konstrukciókkal szembeni bizalom erősítéséhez. A kamatok csökkentését nem csak a banki versenyhelyzet, hanem a meghatározott kamatfelár maximum is előidézi.

 

A Nemzeti Bank intenzív egyeztetéseket folytatott a piaci szereplőkkel annak érdekében, hogy a most bevezetett változtatások a banki szektor számára is elfogadható és támogatható elemeket tartalmazzanak. Ennek az egyeztetési sorozatnak köszönhetően született meg az a koncepció, ami a pályázó bankok számára meghatározza az ajánlatkészítés lehetőségeit.

 

A fogyasztóbarát lakáshitel összetett feltételrendszerrel rendelkezik annak érdekében, hogy képes legyen hozzájárulni a piaci verseny élénkítéséhez. Ennek a feltételrendszernek az egyik legfőbb jellemzője, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelezés során csakis egyenlő havi törlesztőrészletek állapíthatók meg. A fogyasztóbarát hitelt nyújtó bankoknak mindenképpen rögzíteniük kell a kamatok nagyságát; ezt 3, 5, 10 évre vagy a futamidő végéig vonatkozó időtartamra vonatkozóan kell rögzíteniük. A hitelbírálatnak meg kell történnie az értékbecslés elkészülését követően 15 napos határidővel.

 

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyik fontos tulajdonsága, hogy a másodlagos banki költségeket is maximalizálja. Ez érvényes a folyósításig felmerülő és az előtörlesztéshez kapcsolódó díjak kapcsán, illetve a folyósítási díjra vonatkozóan is. Fontos kritérium, hogy az előtörlesztési díj nem lehet magasabb az előtörlesztés 1 százalékánál.

 

Várhatóan az őszi hónapoktól elindul a lakáshitel ajánlatok összehasonlító oldala, amit a jegybank fog üzemeltetni. Ennek köszönhetően könnyebben hozhatunk felelős döntést, ha a fogyasztóbarát lakáshitelek közül szeretnénk választani.